1074 Budapest, Vörösmarty u. 16-18. P1

(06-1) 999-4292

Hol találok gyógytornászt, aki házhoz jön?

Bárkivel előfordulhat, hogy egy baleset, műtét utáni, hosszabb idejű ágyban fekvés utáni otthoni rehabilitáció teljességéhez szakorvosunk javasolja, vagy mi magunk úgy érezzük, hogy a teljes gyógyuláshoz még pár hétig elengedhetetlen lenne a gyógytornász jelenléte, aki szakértelemmel segíti fejlődésünket, talpra állásunkat. Amennyiben módunkban áll, már a kórházi tartózkodás alatt szervezzük meg az otthoni gyógytornát, mert akár pár nap kiesés a kórházban megszokott rendszeres mobilizálásból több héttel hosszabbíthatja meg gyógyulásunkat, munkából való kimaradásunkat.

 

A gyógytorna elrendeléséért szakorvoshoz vagy család orvosunkhoz fordulhatunk. Első körben a gyógytorna 14 alkalommal rendelhető el, amely társadalombiztosítás által finanszírozott és szakorvosi javaslatra hosszabbítható. Az elrendelhetőség mellett fontos tényező a területen dolgozó gyógytornászok létszáma, valamint az OEP által engedélyezett/finanszírozott vizitek mennyisége. Az elrendelő orvos egyeztet a körzeti házi ápolási szolgálattal, és ha van szabad kapacitásuk, biztosítani tudják a szükséges gyógytornát, akkor az orvos írásban elrendeli első alkalommal a 14 vizitet. Ha az ellátásra szoruló betegsége, állapota továbbiakban is igényli a gyógytornát, akkor szakorvosi felülvizsgálat után további vizitek rendelhetők el.

Amennyiben átmenetileg nincs szabad kapacitása a szolgálatnak, nem tudnak gyógytornászt biztosítani hosszabb vagy rövidebb ideig, vagy az egészségbiztosítás által nyújtott lehetőségek nem megfelelőek számunkra, illetve hosszú távú fogyókúrához, várandósság esetén kismamatornához szeretnénk otthonunkban gyógytornász segítségét igénybe venni, akkor eme problémákra nyújt lehetőséget a privát otthonápolási szolgálatok, ahol korlátlan gyógytornászi vizitek állnak rendelkezésre, ezért a szolgáltatásért azonban a gyógytornát igénylőnek fizetnie kell. A szakorvosi elrendelő megléte, és a személyes konzultáció önköltséges gyógytornák igénybevételekor is egyes betegségekben, műtétek után szükséges feltétele a szolgáltatás megkezdésének. Ilyen esetekben a gyógytornász kolléga a szakorvossal egyeztet, hogy el lehet-e kezdeni a gyógytornát és milyen mértében mobilizálható a páciens.