1074 Budapest, Vörösmarty u. 16-18. P1

(06-1) 999-4292

Gyógytorna kezelések stroke után

Magyarország világviszonylatban az élvonalban van a szív és érrendszeri megbetegedések kapcsán. Hozzávetőlegesen ötvenezer ember szenved agyér katasztrófát évente Magyarországon. A betegek kisebb hányada az első harminc napon belül életét veszti, a nagyobb hányadot kitevő túlélők többsége, pedig élete végéig maradandó testi és mentális károsodásokkal él tovább. Ezeknek a károsodásoknak az elfogadása a csökkent képességekkel való létezés elfogadása nagyon sok munka, türelem és kitartás eredménye.

Függetlenül attól, hogy mely tényező okozza a betegséget a stroke által létrehozott károsodás általában a féloldali bénulás. Stroke után néhány hetet érdemes a betegnek, a Magyarországon igen fejlett rehabilitációs intézmények igénybe vétele, ahol intenzíven hozzájárulnak a javulás elindulásában.
A korai kezelés, a hozzátartozók biztatása, és jelenléte nagyon fontos a felépülés érdekében. A stroke-on át esett betegnek romolhat a légzése, hallása, látása, nyelése, egyensúlya, hólyagműködése is. A strokon át esett beteg speciális gyógytornát igényel, az idegrendszeri károsodások következtében, így a gyógytornász által vezetett mozgásterápia megtanítása az egyik cél.
A gyógytorna célja az önálló életmód, önálló járás elérése, az önállósodás minél nagyobb fokban való visszaállítása, az életminőség javítása. A korábban már elsajátított képességek újra tanítása, akár a járás, vagy a beszéd, ha az sérült. Sokan a rehabilitáció hatására vissza tudnak térni a mindennapi tevékenységeikhez, és feladataikhoz. Ahhoz, hogy sikeres és hatékony legyen a gyógyulás nem elhanyagolható a beteg, sőt a legfontosabb a beteg hozzáállása, kooperációs készsége, együttműködése. A beteg motiváltsága, és az ehhez való hozzásegítése a környezetének is feladata.

A beteg közreműködése nélkül a rehabilitáció sikertelen.
Mind mentálisan, mind fizikailag fel kell építeni a terápiát, szükséges megvizsgálni mely területek vesztek el, miket kell vissza hozni, erősíteni és ennek mentén a terápiát elkezdeni. A szélütés után elsődleges feladat az aktív mozgás beindítása, a kóros mozgásformák megszüntetése. Minél több mozgásingerrel vegyük rá a beteget az aktív mozgások elindítására. A mozgás ingernél fontos, hogy azt a feladatot, amit már a beteg el tud látni, végezni azt rá kell bízni, itt a családtagoknak van nagy szerepe, hogy ne sajnálatból oldja meg a kívánt feladatot, hanem bíztassa a beteget az önállósodásra. Sűrű és rendszeres gyakorlással a mozgásformák automatikussá válnak, beépülnek, amit napi 5-10 alkalommal is gyakorolni szükséges, de ez minden esetben a beteg állapotától, erőnlététől függ. Járás megtanulásához nagyon fontos a megfelelő segédeszköz kiválasztása illetve használata, járókeret, járó bot. Féloldali bénulásnál nagyon fontos a helyes fekvés (pozicionálás), majd fordulás, felülés, felállás megtanulása. Itt fontos, hogy az érintett területtel, ellentétes kézzel, oldallal tudjuk segíteni pl. az ágyból való felkelést. A bénult oldalon a sérült végtagok minél jobb mozgásának az elérésére törekszünk, az ép oldalt meg erősítjük, mert a továbbiakban majd ez az oldal fogja viselni a nagyobb terhet, át venni a mozgások nagy részét. Fontos a beteg lakókörnyezetének átalakítása oly módon, hogy a lehető legtöbb mozgás teret tudjunk biztosítani neki. A lakókörnyezet átalakításánál gondolok fali kapaszkodók elhelyezésére, lépcsők kiiktatására, amennyiben megoldható, küszöbök eltávolítására, adott esetben kerekesszékből is elérhető villanykapcsolók, ajtó kilincsek, harmonika ajtók segítenek a bejáratok körüli hely nagyobbítására. Az ágy, asztal, WC körül, ahol tevékenykedni szükséges legalább 1,5 m sugarú széles terület maradjon szabadon, helyezzünk el vészcsengőt „nővér hívót”, használjunk csúszásgátlóval ellátott szőnyeget, az ágy, amelyben a beteg fekszik, ne legyen mélyen és ne süppedjen, a kemény ágybetét beszerzését javaslom. A lakásból minden fölösleges bútordarabot, virágcserepet, dísztárgyat tegyünk el, mert azok akár balesetveszélyesek is lehetnek.

A stroke-on át esett betegnek előfordulhat, hogy logopédusra is szüksége van, mert a beszédközpont is sérülhet. Leginkább afázia (beszédzavar, beszédtelenség) alakul ki, társulhat mellé írás képtelenség, számolási nehezítettség, olvasási képtelenség. Ebben az esetben nagyon fontos a gyakorlás, írás gyakorlat, artikulációs gyakorlatok, képek, képsorok, hangok, tárgyak nézegetése, megnevezése, bizonyos minták ismétlése. Ezt akár úgyis el lehet képzelni, mint amikor az elsős kis gyermeket tanítjuk a betűk formálására, írásra és olvasásra. memória játékok, puzzle használata, játékos feladatok napi szintű gyakorlására van szükség, amely akár 1-2 évig is eltarthat.