1074 Budapest, Vörösmarty u. 16-18. P1

(06-1) 999-4292

A kórházból kikerültem, ki segít otthon?

Legtöbbünknek az házi betegápolás szó hallatán szomorú idős nénik, bácsik képe ugrik be, akik ellátásra szorulnak, de idős otthonba nem szeretnének költözni, mert ragaszkodnak a jól megszokott környezetükhöz, így a család megszervezi az otthoni segítséget. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy az otthoni ellátást igénylők nagy része valóban a szép korúak csoportjából kerülnek ki, de egyre többen fedezik fel maguknak az otthoni ellátás előnyeit fiatalabb korcsoportból is.

 

Tanácsos idejében elkezdeni az információszerzést, akár már a kórházba kerülés, vagy otthoni állapotromlás esetén. A legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, amint meghalljuk, hogy pár nap múlva kezünkbe kapjuk a zárójelentést és otthonunkban magunkra maradunk minden segítséget nélkülözve a betegségünkkel, kiszolgáltatottságunkkal együtt. Számtalan lehetőséget kínál a hazai, társadalombiztosítás által finanszírozott otthonápolási hálózat a privát szolgáltatókkal együtt. Hihetetlenül hangzik, de pár jól irányzott telefon után hamar tisztul a kép minden egészségügyben járatlan páciensnek és hozzátartozóinak.

Az első tájékozódó kérdéseket érdemes a háziorvosnak vagy kórházi tartózkodás esetén a kezelőorvosnak feltenni. Az ellátást igénylő betegsége és állapota függvényében a háziorvos vagy szakorvos rendelheti el az otthoni szakápolást. A házi orvos vagy szakorvos feladata, hogy a területileg illetékes ápolási szolgálattal egyeztessen az ápolással kapcsolatban. Ezek a szolgáltatások a beteg számára ingyenesek, és leginkább szakápolási feladatokat látnak el (katétercsere, testi higiéné biztosítása, infúziós terápia, injekció beadás, sebkötözés, szondatáplálás stb.). 

Amennyiben nem találjuk elegendőnek a társadalombiztosító által kínált lehetőségeket, vagy a szolgáltatás természeténél, időtartamánál fogva nem igényelhetőek az Egészségbiztosítás által nyújtott ingyenes vizitek, ilyen esetben lehetnek segítségünkre a privát alapon működő házi ápolási szolgáltatók. Mivel a legtöbb otthonápolási szolgáltató megtalálható a világhálón is, így célszerű a keresést ott kezdeni. Ha a honlapjukon nem találunk olyan szolgáltatást, melyre igényünk lenne, érdeklődjünk telefonon vagy személyesen, készséggel adnak felvilágosítást a további lehetőségekről és azok anyagi vonzatáról. A legtöbb költségtérítéses formában működő otthonápolási cég (Mint a Nurse Háziápolási Szolgálat) ugyanúgy biztosítani tudnak szakápolót, gondozót, gyermekgondozót, gyógytornászt, gyógymasszőrt, logopédust, sztóma kezelésében jártas szakápolót.

A Nurse Háziápolási Szolgálat az ápolást megelőzően ingyenes személyes állapotfelmérést végez. Ennek célja, hogy az ápolást szervező kolléga fel pontosan fel tudja mérni, hogy milyen ápolási igényre van szüksége a betegnek, milyen feladatokat szükséges ellátni az ápolást végző munkatársnak és nem utolsó sorban, hogy ehhez a megfelelő kollégá(ka)t tudja kiválasztani. Ezen a találkozón lehetőségünk nyílik arra, hogy bővebb tájékoztatást kapjunk a Nurse Háziápolási Szolgálat nyújtotta lehetőségekről és a házi ápolásban jártas kolléga segítse döntésünket. A mindennapi gyakorlat szerint általában akár 1-2 munkanapon belül meg tudjuk kezdeni a legbonyolultabb ápolásokat is.